Algemeen

Wat doet een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider in de bouw vorm je de centrale rol binnen het proces en daar komen veel verantwoordelijkheden bij kijken. Hierdoor is het een populaire functie voor mensen met een technische achtergrond. Maar hoe ziet zo’n rol als werkvoorbereider eruit? Wat is het salaris van een werkvoorbereider? En wat voor opleiding heb je hiervoor nodig?

Wat doet een werkvoorbereider?

Een werkvoorbereider is verantwoordelijk voor alle voorbereidingen van werkzaamheden binnen de bouw. Belangrijke taken van een werkvoorbereider is dat je werktekeningen en planningen maakt. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop van benodigde materialen en je zorgt voor de werkinstructies.

Welke specialisaties zijn er binnen de rol?

Technisch Tekenaar/ Engineer
Een werkvoorbereider die vanuit zijn functie de rol van technisch tekenaar bekleedt richt zich voornamelijk op het maken, controleren en aanpassen van technische tekeningen voor projecten. Dit kunnen bouwtekeningen zijn, maar bijvoorbeeld ook tekeningen van machines of installaties. Je werkt in programma’s zoals AutoCAD, Revit en Inventor.  

Calculator
Wanneer een werkvoorbereider de rol van calculator vervult maakt je op basis van de aangeleverde informatie berekeningen voor de benodigde materialen en uren. Je maakt gebruikt van technische tekeningen die afkomstig zijn van de tekenkamer of engineeringsafdeling. Op basis van de berekeningen van de calculator wordt de totale project begroting opgesteld. Daarnaast maakt hij risicoanalyses, controleert diegene offertes en kijkt de calculator naar besparingsmogelijkheden of mogelijkheden om kosten te drukken. Ook ben je verantwoordelijk voor de nacalculaties.

Planner
In deze rol is men verantwoordelijk voor de planning van projecten of de productie. Je bent verantwoordelijk voor het indexeren van het benodigde personeel, het opstellen van een werkrooster, de inkoop van materialen, het regelen van vergunningen en het opstellen van werkinstructies. Daarnaast heb je als werkvoorbereider het contact met leveranciers, onderaannemers en opdrachtgevers.

Wat voor opleidingen heb je nodig om werkvoorbereider te worden?

De meeste opdrachtgevers en organisaties vragen om een mbo-diploma in een bouwtechnische richting. Daarnaast kan je ook met een hbo- of wo-diploma in de richting bouwkunde, civiele techniek, installatietechniek, werktuigbouwkunde of elektrotechniek technisch werkvoorbereider worden.

Door een cursus Elementaire A of B zou je jezelf kunnen omscholen als je werkvoorbereider wil worden in de bouw. Diverse bedrijven bieden cursussen en trainingen, waardoor je jezelf kan verdiepen in dit vakgebied.

Wat zijn jouw kansen op de arbeidsmarkt als werkvoorbereider?

In 2030 wil het kabinet de broeikastuitstoten met 50% verminderen en in 2050 klimaatneutraal zijn. Om dit te bereiken zijn grote projecten aan de gang om ervoor te zorgen dat alle huizen in Nederland zijn verduurzaamd. Daarnaast krimpt de arbeidsmarkt door de vergrijzing. Dat betekent dat er minder mensen zijn om het werk uit te voeren.

Als werkvoorbereider ligt er genoeg baankansen en mogelijkheden in de markt. Maar door de vele vacatures is het soms lastig om door de bomen het bos te vinden. Hierin kunnen wij helpen! Onze recruiters staan klaar om te luisteren naar jouw wensen en motivaties en wij helpen je bij het vinden van de perfecte uitdaging!

Wil jij starten aan een carrière in de bouw? Bekijk onze vacatures voor de rol van werkvoorbereider hier!

Recente artikelen

11-03-2024
1-02-2024
30-11-2023
5-10-2023
Edison Projectmanagement B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.