Algemeen

IK BOUW - Joyce

"IK BOUW met Edison"

We gaan in gesprek met onze Joyce, een bouwkundige die de primeur had om als eerste vrouwelijke medewerker bij Edison Projectmanagement te starten. Na een korte periode is ze weer terug in het team en deelt ze graag haar avonturen en inzichten over haar boeiende carrière in de bouwwereld. Wij zijn ontzettend trots op haar. Laten we eens kijken wat Joyce te vertellen heeft over haar ervaringen!

 

> Ha Joyce, laten we gelijk van start gaan. Kan je iets meer vertellen over jezelf?

Zeker! Ik ben Joyce, afgestudeerd in bouwkunde en eigenlijk altijd in de bouwsector actief. Nu heb ik naar mijn idee echt een goede werkplek voor mezelf gevonden met veel afwisseling.

 

> Wat heeft jou geïnspireerd om een carrière in de bouw na te streven?

Nou, mijn vader zit ook in de bouw en heeft zijn werk vaak meegenomen naar huis. Daar is het voor mij eigenlijk mee begonnen. Als kind zag ik de bouwtekeningen op tafel liggen en maakte ik al mijn eigen varianten op de tekeningen. En nog steeds is mijn vader actief en help ik hem in mijn vrije tijd mee met zijn afbouwbedrijf. Van wandjes zetten tot tegelen, het is mij niet te gek.

> Wat ben je goed bezig! Van jongs af aan groot geworden met de bouw. Maar in je dagelijks werk ben je geen tegelzetter…

Nee, haha. Ik ben Projectondersteuner Service bij De Variabele.

Ja, dat is wel wat anders. Hoe ziet een gewone werkdag er voor jou uit?

Heel afwisselend! Mijn dag begint vaak met een bakje koffie met de vaklieden. Dan hoor ik van hen ook vaak de statussen van werken en wat ze tegenkomen in hun werk. Mijn dagen zijn gevuld met het aansturen van de vakmannen, het plannen van onderaannemers en inkooporders regelen. Het fijne is dat ik ook vaak op pad ben voor mutatiewoningen. Ik doe de technische opnames en controles, spreek de stand van zaken door met vertrekkende huurders en opdrachtgevers en werk dit alles uit.

Naast mutaties houd ik me ook bezig met reparatiemeldingen. Je krijgt daar te maken met lekkages of schimmelvorming.

> Doe je dit volledig zelfstandig?

Ik werk samen in een team, met collega’s op kantoor maar ook met vaklieden. Met ons team verdelen we de opnames en andere werkzaamheden. Het uitwerken van de mutatiewoningen doe ik wel veel zelfstandig. Ook werken we veel samen met de opdrachtgever en andere partijen.  

> Hoe ben je bij Edison Projectmanagement gekomen?

Dat is al een tijdje geleden. Ik ben ooit begonnen als de 1e vrouw in het team. Dat is natuurlijk een leuk feitje. Ik ben eventjes weggeweest, nu weer bij Edison en ben ik inmiddels niet meer de enige en zijn er meer meiden in het team.

> Wat vind je het leukst aan je werk?

Het fijne is dat ik veel op locatie ben, bijvoorbeeld voor opnames. Lekker afwisselend werken en samenwerken met verschillende mensen. Dat sociale aspect in de bouw maakt het extra leuk.

Wat zijn de mindere kanten van je werk?

Het vroege opstaan, haha! Om 07.15 uur mag ik beginnen en dat betekent wel elke dag dat ik om half 6 moet opstaan. Maar eerlijk gezegd geeft het ook voldoening om je dag nuttig in te vullen. Het werk is nooit klaar, je hoeft echt niet stil te zitten. Je kan de dagen zolang maken als je zelf wilt, er is altijd genoeg te doen!

> Je geeft er gelijk weer een positieve draai aan. Het bevalt je dus wel?

Ja!

> Wat is voor jou echt iets waar je trots op bent in je werk?

Vooral trots op wie ik kan zijn in mijn werk. Ik kan mijn enthousiasme goed overbrengen en weet hoe ik juist met anderen omga. Dus ja, ik ben wel trots op mijn communicatievaardigheden en de waardering die ik daarvoor krijg.

Onlangs had ik een situatie waarin bewoners aangaven dat zij het gevoel hadden eerder niet serieus genomen te worden, maar in het contact met mij wel. Dat vertelden ze aan mij met tranen in hun ogen, dat raakt mij dan wel. Ik heb niet alleen de oorzaak van hun probleem gevonden, maar voor mij is het vooral belangrijk dat ik ze tijdens het project op de hoogte breng en uitleg geef over de situatie. Dat wordt altijd gewaardeerd.

Dat begrijp ik! Hoe heb je die communicatievaardigheden opgedaan?

Ik merk door de tijd heen ontwikkeling bij mezelf. Ik heb een opleiding aan de HU voor Communicatie gevolgd en zelfinzicht gekregen door o.a. TMA. Maar vooral door veel ervaring op te bouwen ben ik steeds sterker in mijn communicatie skills geworden.

 > Wat zijn voor jou uitdagingen in je werk?

Het ad hoc reageren en veel schakelen zijn wel uitdagingen, maar maakt het ook dynamisch en boeiend.

> Jij bent dus in ons team de 1e vrouw geweest. Welke adviezen heb jij voor jonge vrouwen die een carrière in de bouw overwegen?

Als techniek je interesseert, kan je ver komen. Wees lekker direct, sta stevig in je schoenen en weet dat je als vrouw een verschil kan maken. Het zorgt voor een verfrissende dynamiek. Je kan van “dat doen we altijd al zo” ook een bewustzijn creëren dat iets anders kan dan zij gewend zijn. Bijvoorbeeld door naast de technische opdracht ook te kijken naar de mens waar de opdracht invloed op heeft. Zo maken we de bouw steeds socialer.

In de bouw hebben we echt elkaar nodig!

 

Benieuwd en zie jij jezelf ook in een rol zoals die van Joyce? We hebben nog functies openstaan als Projectondersteuner en Medewerker Service & Onderhoud!

Bekijk onze vacatures of neem contact op met één van onze Edison-experts,

Recente artikelen

Edison Projectmanagement B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.