IK BOUW - Sebastiaan

"Ik BOUW met Edison" 

Vanuit Edison zijn wij graag betrokken! We kijken graag op de werkplekken van onze medewerkers en gaan we in gesprek met elkaar. Zo ook met Sebastiaan! Sebastiaan is actief als Werkvoorbereider in (grootschalige) verduurzaming- en renovatieprojecten. Sebastiaan is goed op zijn plek bij HEMUBO en vertelt graag meer over het werken als werkvoorbereider.

Sebastiaan

Hi Sebastiaan, leuk dat je met ons in gesprek wil gaan. Kan je iets vertellen over jezelf?
Natuurlijk, ik ben Sebastiaan Kielbaey. Ik woon samen met mijn vriendin in recent aangekochte woning. Het was wel wat klussen, maar het is goed opgeknapt. In mijn vrije tijd ben ik graag met muziek bezig, zo speel ik gitaar, tegenwoordig akoestisch, vroeger wel elektrisch. Ik houd er echt van om muziek te luisteren, voornamelijk 80’s en 90’s, beetje rock & roll. In het weekend ben ik ook regelmatig in Amersfoort te vinden en pak ik even een terrasje
. En ik ben werkvoorbereider in de bouw.

Hoe ben je eigenlijk bij Edison terecht gekomen?
Ik werkte bij een constructeur als tekenaar. In die periode heb ik mijn opleiding HBO afgerond en  wilde ik graag werken in de bouw. Aalt van Veluw benaderde mij op dat moment via LinkedIn en de timing was perfect. Daar is vrij snel contact uit gekomen en hebben we afgesproken op het kantoor van Edison. Goed gesprek gehad, waarin we samen hebben georiënteerd op het werkveld.

En wat doe je nu in je dagelijks werk?
Op dit moment ben ik actief in de voorbereiding, in de planontwikkeling. Voornamelijk verduurzamingsprojecten. De planvorming bestaat dan uit scenario’s maken, het bedenken en uitwerken wat gaan we doen, ook met RGS en MJOP’s.

Hoe ziet zo’n dag er uit voor jou?
Zoals vandaag heb ik de offertes opgevraagd om een begroting te kunnen maken. Dan ga ik bezig met offertevergelijking. Als ik dan alle informatie heb kan ik dan de 1e concept begroting aan de opdrachtgever overhandigen. Op basis van zijn opinie kunnen we dan verdere keuzes maken. Wat wel en wat niet.

Waar ben je op dit moment dan mee bezig?
Ik heb nu 2 projecten waar ik actief in ben. Voor een project gaat het in totaal dan om 250 woningen. 

Wat is voor jou de uitdaging in de projecten?
Werken in een projectteam vind ik wel een uitdaging. Dat is veel met elkaar afstemmen en een hoop goedkeuringen en groen licht moeten krijgen. Er moeten nu eenmaal veel keuzes gemaakt worden. De uitdaging is dan om de keuzes bij elkaar te krijgen en de neuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen.

Ben jij daar in je rol dan verantwoordelijk voor?
Wij zijn natuurlijk wel van de aannemerskant, dus zijn we wel verantwoordelijk voor de keuzes op bouwkundig niveau en die weloverwogen zijn. Dat het goed past bij de uitvraag van de opdrachtgever. Dus als aannemer ben je verantwoordelijk voor om dat goede pakket aan te bieden.

En als persoon?
Ik ben niet eindverantwoordelijke, maar als team zijn we er gezamenlijk wel verantwoordelijk voor. Het team bestaat uit een projectleider, uitvoerder en dan de werkvoorbereider.

We werken dan wel in een bouwteam hè. In het bouwteam bestaat dan niet alleen uit de aannemer maar ook een projectmanagement, architect, het bestuur van de opdrachtgever. Je hebt dan verschillende fases waarin de partijen actief zijn. Een architect zit dan in de voorfase met het ontwerp. Daarbij is het projectmanagement die de verduurzamingsplannen heeft gemaakt en wij als aannemer gaan het dan realiseren. 

Dus als aannemer maken jullie dan die omslag van plannen naar werkelijkheid?
Ja, precies.

Een misschien wat gemene vraag, maar wat vind je eigenlijk minder leuk aan je werk?
Hmm, op dit moment vind ik dat wel lastig om te beantwoorden. Ik denk dat het dan vooral dat de druk een uitdaging is. In de bouw zit er soms een hoge druk op je werk. Soms is dat nuttig voor het werk en soms is dat ook wel veel schakelen. Die druk en verantwoordelijkheid is belangrijk en noodzakelijk, maar is soms wel minder leuk. Daar moet je mee omgaan. Ik heb door de jaren ook geleerd om er goed mee om te gaan.  Het is dan minder leuk, maar weet je, het hoort er ook gewoon bij!

Hoe ervaar jij Edison?
Als een hele fijne partner om mee te sparren, zeker in de oriënterende fase. Een kundig bedrijf waar ruimte is om ook jezelf te ontdekken.

En het contact tijdens je werkperiode?
Prettig! Zelf heb ik niet veel steunbehoefte. Ik hoef inhoudelijk ook niet terug te vallen op Edison. Ik ervaar Edison wel als werkgever die toegankelijk is en openstaat voor mij. Als ik vragen heb, dan staan ze altijd voor me klaar. Er is altijd ruimte voor een gesprek. Het contact is gewoon goed! Vanuit mij is het ook wel ‘geen bericht, goed bericht’ en die ruimte krijg ik ook.

Je hebt verschillende werken en projecten gedaan. Waar ben je echt trots op in je werk?
Ik ben echt trots dat ik elke dag naar mijn werk ga waar ik echt plezier heb.

En in je werken?
Ja, dan moet ik wel zeggen dat ik de huidige verduurzamingsprojecten echt gaaf vind. Kennis komt in deze verduurzamingsprojecten echt tot zijn recht. Mijn inbreng in het team wordt ook echt gewaardeerd, dat is gewoon leuk!

Je bent een ervaren werkvoorbereider inmiddels. Wat is jouw advies voor een starter in de bouw?
Mijn advies?! Ga lekker ervaring opdoen bij verschillende type bedrijven. Zo kan je kijken welke kant in de bouw jou het meest aanspreekt. 
Mijn 2e advies zou zijn: Kruip niet in je schulpje tijdens je werk! Vraag gewoon veel aan mensen om je heen, aan collega’s. Je hebt stagiaires die mondiger zijn en anderen zijn weer meer in hun eigen bubbel, het mag natuurlijk allebei, maar daag jezelf wel uit en leer van anderen!

Waarom zou je, als starter, de werkvoorbereiding in gaan?
Het is gaaf! Als werkvoorbereider leer je verschillende facetten in het bouwen. Ik vind het leuk werk, omdat je veel contacten hebt en onderaannemers aanstuurt. Daarbij met de projectleider sparren en plannen gaat maken is ook gaaf. Je gaat van voorbereiding mee tot in de realisatie. Dat maakt het breed en creatief.

Het vraagt dan best veel van iemand…
Ja, ergens wel. Maar dat ontwikkel je door het te doen. Net zoals ‘omgaan met de druk’ leer je ook de vaardigheden door de tijd heen.

Gewoon doen! En kijk gerust eens mee met iemand in de werkvoorbereiding.

Bedankt voor je tijd en imput Sebastiaan. Leuk om jouw verhaal te horen!
Graag gedaan!

 

Ben je benieuwd geworden of de werkvoorbereiding passend bij jou zou zijn? Neem dan contact op en wie weet is jouw nieuwe uitdaging als Werkvoorbereider Bouw.

Recente artikelen

Edison Projectmanagement B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.